HTML

Linkblog

IndaFotó képek

Köszöntő

2008.03.21. 13:00

Az Országos Találkozó rögzített hanganyagai fölkerültek a következő honlapra:
www.remeteradio.hu/felvetelek
A további helyszini riportok hamarosan ugyanitt elérhetőek lesznek.
--------------------------------------------------------------------
„Az idősebb kor nagy előnye, hogy rendszert tudunk felépíteni tapasztalatainkból.”

/Márai Sándor/

2008-ban tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a környezet- és természetvédő szervezetek Országos Találkozója. Az OT tehát nagykorú lett, ami lehetőséget ad az elmúlt esztendők felidézésre, összegzésére, és egyben a jövőbe tekintésre is.

A hazai Zöld Mozgalom jelentőségét és szerepét nehéz lenne túlértékelni. Civil szervezetek sokasága foglalkozik a környezet- és természetvédelem különféle kérdéseivel, ápol kapcsolatokat határon túli szervezetekkel, működik együtt hatóságokkal, önkormányzatokkal és egyéb szervezetekkel, szervez konferenciákat, képzéseket és táborokat, rendez kiállításokat, vitaesteket, véleményez jogszabályokat, készít nyilatkozatokat, kiadványokat, nevel, oktat, lobbizik és tiltakozik, ha kell. Felsorolni is nehéz mindazt az erőfeszítést, amivel a zöldek hozzájárulnak a társadalom jóllétéhez. A mindennapok sodrásában talán sokszor el is felejtjük, hogy micsoda erőt és értéket képviselünk.

A problémákat sajnos mindannyian jól ismerjük. Joggal lehetünk azonban büszkék rá, hogy a sok-sok megpróbáltatás ellenére a Zöld Mozgalom létezik, működik, és remélhetőleg hosszú-hosszú éveken át találkozhatunk még újabb és újabb helyszíneken.

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, ami egyrészt óriási lehetőséget, másrészt legalább ugyanekkora felelősséget is jelent a város számára. A felvezető évek közül pedig az idei a környezet- és egészségkultúra éve, melynek hivatalosan is része lett az Országos Találkozó. Érdemes meglátogatni Pécs és környéke nevezetességeit, a „kincses Baranya” látnivalóit, amely méltónak találtatott arra, hogy nemsokára Európa figyelme erre a térségre irányuljon.

Természetesen köszönettel tartozunk mindazoknak, akik bármilyen módon segítették, támogatták a rendezvény megvalósítását. Rengetegen munkálkodtak a sikeréért, de igazán eredményessé csak akkor válhat, ha a résztvevők is aktívan hozzájárulnak, és igyekeznek akár építő kritikáikkal is emelni a színvonalát. Mindvégig törekedtünk arra, hogy az idei OT is méltó legyen a Zöld Mozgalomhoz. Kívánjuk tehát mindenkinek, hogy érezze magát kellemesen a mediterrán hangulatok városában, a XVIII. Országos Találkozón!

dr. Pánovics Attila

Pécsi Zöld Kör